Πρώτη γνωριμία

Πριν λίγο καιρό αποφασίσαμε με τον άντρα μου να φύγουμε από την Ελλάδα και να πάμε να μείνουμε στην χώρα του την Σερβία και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι…Η αλήθεια είναι ότι παλιότερα πολλές φορές (προ παιδιών) ερχόμασταν για διακοπές όμως άλλο οι διακοπές και άλλο το να μείνεις πραγματικά…Άνοιξα το λαπτοπάκι μου και άρχισα να ψάχνω στο google οτιδήποτε είχε γραφτεί από Έλληνες για το Βελιγράδι που θα μπορούσε να μου φανεί χρήσιμο…και δεν βρήκα τίποτα…για την ακρίβεια βρήκα μια ανάρτηση από ένα ταξιδιωτικό blog αλλά δεν είχε όλα όσα θα ήθελα να ξέρω.Έτσι με τον ερχομό μου εδώ αποφάσισα να φτιάξω ένα blog με πληροφορίες που πιθανόν να φανούν χρήσιμες σε κάποιον που θα ήθελε να επισκεφτεί την Σερβία ή γιατί όχι και να μείνει…

Και ας ξεκινήσω λοιπόν από την αρχή….Κατά αρχάς δεν χρειάζεται διαβατήριο… ναι ΔΕΝ χρειάζεται!!Τρανή απόδειξη εγώ οπού ταξίδεψα με ταυτότητα αλλά προσοχή πρέπει να έχεις την ΝΕΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (πληροφορίες για την έκδοση ΝΕΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ μπορείς να βρείς στο site της αστυνομίας και μπορείς να το βρείς ΕΔΩ) που έχει και λατινικούς χαρακτήρες και μια χαρά μπορείς να ταξιδέψεις και φυσικά δεν χρειάζεται να έχεις viza πλέον μιας και έχει καταργηθεί για εμάς τους Έλληνες.Τα παιδιά εφόσον δεν έχουν ταυτότητα πρέπει να ταξιδέψουν με διαβατήριο και πλέον δεν βγάζει ο γονιός ένα διαβατήριο όπως παλία που μπορούσε  να έχει μέσα περασμένα και τα παιδιά,αλλά το κάθε παιδί πρέπει να έχει το δικό του ξεχωριστό διαβατήριο!!

Από αεροπορικές εταιρίες έχει πολλές οι οποίες έχουν πτήσεις για Βελιγράδι άλλα αν θέλεις  κάτι οικονομικό τότε η Ολυμπιακή (http://www.olympicair.com/256-el-gr.cmt ) και η Jat (http://www.jat.com/ ) , που έχουν πάνω κάτω τις ίδιες τιμές  πολύ καλές θα έλεγα και κάθε τόσο βγάζουν προσφορές απίστευτες!Επίσης υπάρχει και λεωφορείο και από Αθήνα αλλά και από Θεσσαλονίκη από ένα ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο ονομάζεται ΑΛΑΜΑΝΗΣ ΤΟΥΡΣ( http://www.alamanistravel.gr/index.php?page=infoshop )  με σχεδόν καθημερινά δρομολόγια και πολύ οικονομικά εισιτήρια.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό εάν αποφασίσετε να μείνετε πλέον στην Σερβία πρέπει ότι χαρτιά έχετε όπως πχ: ληξιαρχική πράξη γάμου,βάπτισης (δική σας και των παιδιών αν έχετε) οικογενειακή κατάσταση και γενικά χαρτιά σημαντικά απο δήμο κλπ να τα στείλετε τα γνήσια πάντα και όχι επικυρωμένο σε ΚΕΠ αντίγραφο,για να τους βάλουν μια σφραγίδα η οποία λέγεται σφραγίδα ΑΠΟΣΤΗΛ ή αλλιώς σφραγίδα ΧΑΓΗΣ (http://www.apdattikis.gov.gr/citizen/Pages/Hagueseal.aspx)..(έμαθα πως από τον αλλο μήνα αλλάζει και για να βάλεις σφραγίδα apostille θα πρέπει να πληρώνεις παράβολο 10 ευρώ ανα χαρτί το οποίο θα την έχει επάνω οπότε μην σας φανεί περίεργο αν σας ζητήσουν χρήματα για να την βάλετε).Έχοντας τα χαρτιά αυτήν την σφραγίδα μπορούν εδώ να τα δεχτούν και να τους κάνουν επίσημη μετάφραση γιατί θα χρειαστούν σε διάφορες υπηρεσίες.Φυσικά καλό είναι να κάνετε παραπάνω από ένα αντίγραφο γιατί αν χρειαστούν και άλλα είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία  και περίπλοκη εφόσον μένεις ήδη στο εξωτερικό.

Λίγο πριν κλείσω να πω το εξής για όσους έχουν παιδιά…σε περίπτωση που θέλει ο ένας γονιός από τους 2 να ταξιδέψει μαζί με τα παιδιά καλό θα είναι να έχει μαζί μια υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη καλύτερα στην αστυνομία και όχι σε ΚΕΠ από τον άλλο γονιό ότι επιτρέπει στα παιδιά να ταξιδέψουν μαζί με τον άλλο γονιό.Πολλές φόρες δεν το ζητάνε το χαρτί εκεί στον έλεγχο αλλά ποτέ δεν ξέρεις…εμένα πάντως μου το ζήτησαν ..το είχα μαζί και είχα και τον άντρα μου μαζί.. για πιο σίγουρα!

Ελπίζω να είναι αρκετά αναλυτικά τα όσα γράφω και να σας βοηθήσουν και θα επανέλθω σύντομα με το ταξίδι μας προς το Βελιγράδι αλλά και με διάφορα θέματα όπως η ζωή εδώ και μέρη που θα μπορούσατε να πάτε ,αξιοθέατα,μεταφορικά μέσα κλπ!

Advertisements

18 thoughts on “Πρώτη γνωριμία

  1. Αν και καθυστερημενα θα σου ευχηθω κι εγω!κι επειδη η καλη αρχη θελω να πιστευω πως εγινε,εγω θα σου ευχηθω καλη συνεχεια κι επιτυχίες σε οτι κι αν κανεις!

  2. Παράθεμα: ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ!! | Βelgrade-Serbia

  3. καλη αρχη στη νεα σου ζωη . μια ερωτηση θελω να κανω εισαι σιγουρη πως για να ταξιδεψει ενας ενηλικος στη σερβια δε ζητανε στα συνορα(σκοπια και σερβια) διαβατηριο και βιζα ;;;;

    • Είμαι χίλια της εκατό σίγουρη.Πρώτα από όλα δεν υπάρχει πλέον βίζα εδώ και μερικά χρόνια έχει καταργηθέι και μπορείς να έρθει για τουρισμό και να μείνεις για 90 μέρες μέσα σε ένα 6μηνο.Όσο αναφορά την ταυτότητα εκτός από εμένα, έχουν ταξιδέψει και συγγενείς μου πρόσφατα(τον Μάιο για την ακρίβεια )με ταυτότητα.Προσοχή την νέα ταυτότητα η οποία είναι γραμμένη και στα λατινικά.Μάλιστα και άλλοι που μου έκανα την ερώτηση αν μπορούν να ταξιδέψουν με ταυτότητα και τους απάντησα τα ίδια που λέω και σε εσένα μια χαρά ταξίδεψαν,Αν πάλι όμως εσύ έχεις αμφιβολίες μπορείς να πάρεις ένα τηλέφωνο στην Σέρβικη πρεσβεία στην Αθήνα και να τους ρωτήσεις.Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 106, 11527 Αθήνα
      Τηλέφωνο: +30 210 7774344; +30 210 7774355!!Αυτά!

    • Καλημερα αν εχεις ταυτοτητα ελληνικη την Νεα ομως με λατινικα γραμματα δεν εχεις προβλημα αν δεν εχεις χρειαζεται διαβατηριο αν εχεις μονο Γερμανικα καλυτερα παρε ενα τηλεφωνο στην πρεσβεια της Σερβιας στην Γερμανια.ΠΛεον στην Σερβια οσο αναφορα την ελλαδα ταξιδευεις με ταυτοτητα αν εισαι τουριστας αλλα την νεα ταυτοτητα το τονιζω….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s