ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ,ΣΕΡΒΙΑ!

Στολίσαμε και εμείς!!!

2013-12-08 12.59.42

τα παιδιά περίμεναν πως και πως να στολίσουμε…εδω γενικά στολίζουν αρκετά πιο αργά ,,πέρισυ σχεδόν έφτασε τέλος Δεκέμβρη να στολίσουν και να νιώσει ότι μπήκες στο κλίμα των Χριστουγέννων.Είναι και που γιορτάζουν με το παλιό ημερολόγιο και για αυτό οι γιορτές αργούν εδώ.Μάλιστα θυμάμαι να ψάχνω για δέντρο πέρισυ και να μην βρίσκω  καθώς δεν είχαν βγάλει ακόμα στην αγορά.Φέτος βλέπω λίγο πιο νωρίς να έχουν στολίσει…Εμείς μόλις στολίσαμε και ανάψαμε τα φωτάκια τα παιδιά μου ξετρελάθηκαν και μέχρι στιγμής δεν έχουν βαρεθεί το δέντρο.Κάθονται και το κοιτάνε και παίζουν με τις μπάλες…Ευτυχώς δεν έχει πέσει καμία φορά μέχρι στιγμής ενώ οι μπάλες είναι πλαστικές και έτσι δεν σπάνε!!

2013-12-08 13.04.58

Η μικρή έχει πάθει πλάκα με το δέντρο ,δεν το θυμάται από πέρισυ,λογικό και φέτος όχι μόνο το κοιτάει αλλά πολλές φορές πάει και το αγκαλιάζει από την χαρά της!!

2013-12-14 15.04.40

Αφού στολίσαμε το δεντράκι μας το προηγούμενο Σαββάτο,πήγαμε στο εμπορικό κέντρο Stadion για να φάμε κλασικά πίτσα που ζητάνε τα παιδιά και να κάνουμε μια βόλτα στα μαγαζιά.Εκεί είχαν στολίσει..ναι αρκετά νωρίς όπως είπα,για Σερβία..αλλά είναι όλα τόσο όμορφα..αυτές οι γιορτές των Χριστουγέννων νομίζω είναι οι αγαπημένες όλων!!

2013-12-07 18.30.49

Περάσαμε όμορφα,φάγαμε και την πίτσα μας και γυρίσαμε σπίτι..

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε δεν είχαμε σχεδιάσει τι θα κάνουμε..Βασικά δεν είναι και εύκολο να προγραμματίσουμε από πρίν τι θα κάνουμε καθώς λόγω παιδιών δεν ξέρεις πως θα ξημερώσεις..με παιδιά άρρωστα καλά ή όχι…για παράδειγμα η Μίλα για δυο ημέρες είχε πυρετό χωρίς λόγο!!Την παράσκευή είχα πάει στο stadion όπου έχει το σούπερ μάρκετ RODA και αγόρασα από εκεί κάτι που ήξερα πως θα αρέσει πολύ στα παιδιά και σας το λέω γιατί πιστέυω ότι όσοι έχετε παιδιά και δυσκολεύονται να φάνε κάτι αυτό θα σας βοηθήσει..Πήρα λοιπόν από την σειρά της Disney μια βαφλιέρα Μίκυ!!Μπορέις να φτιάξεις είτε γλυκές βάφλες έιτε αλμυρές με τυράκι μέσα στο ζυμάρι…πραγματικά ξετρελάθηκαν ενώ η μικρή μου κρατούσε στα χέρια της για ώρα τον Μίκυ (την βάφλα δηλαδή) και δεν το έτρωγε το κοίταγε…στο τέλος έφαγε δύο..και πραγματικά είναι πολύ μεγάλες αλλά και χορταστικές…

2013-12-11 18.08.39

2013-12-14 09.43.17

Το Σαββάτο ήρθε λοιπόν και είπαμε να μην πάμε πάλι Stadion αλλά να πάμε για αλλαγή στο κέντρο..Το Σαββάτο όμως έκανα guest μάθημα σε ένα γυμναστήριο όπου δουλεύει ένας συνάδελφος και έτσι αποφασίσαμε να μην πάμε κάπου το Σάββατο αλλά την Κυριακή.Στο γυμναστήριο κάναμε pidzama zurka δηλαδή πιτζαμα πάρτυ αλλά με zumba φυσικά … και τα πάρτυ ποτέ δεν τελείωνουν στην μια ώρα…το συγκεκριμένο κράτησε τρείς ώρες και πραγματικά γίναμε μούσκεμα στον ιδρώτα αλλά περάσαμε υπέροχα!!

Και μια φωτογραφία..εν ώρα δράσης…

1521488_241471762681853_1282205501_n

Στο πάρτυ οι κοπέλες κάνανε δώρο σε εμένα αλλά και στον συνάδελφο ,δώρο από ένα λούτρινο αρκουδάκι…Μόλις ήρθα σπίτι..η μικρή μου είχε βάλει για ύπνο τον πατέρα της…και μόλις με άκουσε ήρθε στην πόρτα…είδε το αρκουδάκι και τρελάθηκε..γενικά της αρέσουν τα λούτρινα αλλά με το συγκεκριμένο έπαθε πλάκα ,χωρίς το αρκουδάκι να κάνει κάτι το ιδιαίτερο ή πχ να τραγουδάει…όλη νύχτα αντί να κοιμάται κοίταγε το αρκουδάκι και από εκείνη την ώρα δεν το αφήνει από τα χέρια της…την νύχτα ξυπνάει να πίει νερό και κρατάει αγκαλιά το αρκουδάκι…πρώτη φορά την βλέπω να κολλάει τόσο πολύ με ένα παιχνίδι..

2013-12-16 14.25.04

Και ήρθε η Κυριακή..σηκωθήκαμε..όχι αρκετά πρωί θα έλεγα μιας και το βράδυ είχαμε αυπνίες λόγω της κούκλας..και ετοιμαστίκαμε να πάμε κέντρο..θέλαμε να πάμε και παγοδρόμιο μιας και αρκετά έχουν ανοίξει ,αλλά το κρύο δεν σε άφηνε να σταθείς και πολύ ώρα έξω..Μάλιστα έριχνε χιονάκι ψιλό ένω η θερμοκρασία ήταν στους -2!

2013-12-15 13.01.55

Φτάσαμε κέντρο όπου και φέτος στην Knez εκεί που έιναι το άλογο,έχουν στήσει τα ξύλινα σπιτάκια…Κρύο αρκετό αλλά είχε κόσμο με τα παιδιά τους που πήγαν να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση και εκεί έιχαν και Άγιο Βασίλη αλλά και μασκώτ από το cipiripi ..κάτι σαν την δικιά μας μερεντα…Βγάλαμε μερικές φωτογραφίες..μας δώσανε και μπαλόνια..και πήγαμε προς το Μπρικι Καφε να καθήσουμε να ζεσταθούμε αλλά και να βρεθούμε με μια κοπέλα την Σοφία που γνώρισε τον έρωτα..που αλλού στην Σερβία!!Σύντομα λοιπόν θα έχουμε και άλλους Έλληνες να έρχονται να μείνουν εδώ μαζί μας …

2013-12-15 13.03.42

2013-12-15 13.04.34

ΜΜΜ ένα πολύ ωραίο αρωματικό τσάι…γιαούρτι φράουλα..ζεστό ζεστό και με μέλι,ήπια στο Μπρίκι και όταν τα παιδιά άρχισαν να μην αντέχουν άλλο…είναι παιδιά και πολύ άντεξαν…φύγαμε για το σπίτι..Μέχρι να φτάσουμε στο αμάξι ξυλιάσαμε…το κρύο ήταν περισσότερο από όταν βγήκαμε έξω το πρωί…Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα παιδιά..σας το υπογράφω…

2013-12-15 13.20.31

Δυστυχώς το Σαββατοκύρακο πέρασε γρήγορα…και ήρθε η Δευτέρα..πάλι σχολείοοο πάλι πρωινό ξύπνημα..πάλι διάβασμα..πφφ…την Δευτέρα διαβάζαμε για τον Βουκ Στεφανοβιτς Κάρατζιτζ...ποιός είναι αυτός?

2013-12-13 10.25.28

Ο Βουκ Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς – Вук Стефановић Караџић-  ήταν Σέρβος φιλόλογος, μεταρρυθμιστής της σερβικής γλώσσας, συλλέκτης δημοτικών τραγουδιών και συγγραφέας του πρώτου λεξικού της σερβικής γλώσσας.Ο Κάρατζιτς ήταν η πιο σημαντική προσωπικότητα στη σερβική λογοτεχνία το πρώτο μισό του δέκατου ένατου αιώνα.Συμμετείχε στην πρώτη Σερβική εξέγερση ως υπάλληλος της Νεγκοτίνσκα Κράινα , μετά την ήττα το 1813 μετακόμισε στην Βιέννη. Εκεί συναντήθηκε με τον Σλοβένο Γέρνεϊ Κόπιταρ, κι έθεσε ως στόχο τη συλλογή των σερβικών δημοτικών τραγουδιών, τη μεταρρύθμιση του κυριλλικού αλφάβητου και τον αγώνα για την εισαγωγή των εθνικών γλωσσών στη σερβική λογοτεχνία. Οι μεταρρυθμίσεις του Βουκ στη σερβική γλώσσα ήταν η εισαγωγή της φωνητικής ορθογραφίας, η σερβική γλώσσα ώθησε τη σλαβική γλώσσα , η οποία την εποχή εκείνη ήταν η γλώσσα των μορφωμένων ανθρώπων.

250px-VukKaradzic

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ(πηγή wikipedia)

Ο Βουκ Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς γεννήθηκε το 1787 στην Τρσιτς κοντά στη Λοσνίτσα σε μια οικογένεια όπου μετοίκισε από το Μαυροβούνιο στην Ντοπριάνκα.

Γραφή και ανάγνωση έμαθε από έναν συγγενή του τον Ζέβτο Σάβιτς Κότριτς, ο οποίος ήταν ο μόνος που ήξερε τότε γράμματα στην περιοχή. Συνέχισε την εκπαίδευσή του σε ένα σχολείο στη Λοζνίτσα αλλά δεν τελείωσε τις σπουδές του λόγω ασθένειας. Η εκπαίδευσή του συνεχίστηκε αργότερα στο μοναστήρι Tronoša και ταυτόχρονα ήταν κτηνοτρόφος βοοειδών στο οικογενειακό κτήμα.

Κατά την έναρξη της πρώτης σερβικής εξέγερσης ήταν υπάλληλος σε γουναράδικο. Την ίδια χρονιά πήγε στο Καρλόβτσι του Σρεμ και γράφτηκε στο γυμνάσιο. Για κάποιο διάστημα φοίτησε και στο τοπικό κολέγιο.

Έχοντας αποτύχει να εγγραφεί στο λύκειο του Κάρλοβατς πήγε στην Petrinja , όπου πέρασε αρκετούς μήνες μαθαίνοντας την γερμανική γλώσσα. Αργότερα ήρθε στο Βελιγράδι για να συναντήση τον Ντοσιντέι Ομπράντοβιτς έναν μορφωμένο άνθρωπο και παιδαγωγό που είχε διορισθεί υπουργός παιδείας. Ο Κάρατζιτς του ζήτησε βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει την εκπαίδευσή του αλλά ο Ντοσιντέι Ομπράντοβιτς αρνήθηκε. Τότε απογοητευμένος πήγε στο Jadar και άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος για τον Γιάκοβ Νενάντοβιτς κι αργότερα μετακόμισε στο Βελιγράδι όπου έκανε εργασία γραφείου.

Όταν άνοιξε η Μεγάλη του γένους σχολή στο Βελιγράδι ο Κάρατζιτς έγινε μαθητής της. Σύντομα όμως αρρώστησε και πάλι και πήγε για θεραπεία στο Νόβισαντ αλλά απέτυχε να θεραπεύσει το πόδι του. Το 1810 επέστρεψε στην Σερβία και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο Βελιγράδι εργάστηκε ως δάσκαλος δημοτικού σχολείου.

450px-Vukov_spomenik_u_dvorištu_Narodne

Μετά την αποτυχία της εξέγερσης το 1813 μαζί με την οικογένειά του μετακόμισε στο Ζεμούν και από εκεί πήγε στη Βιέννη. Εκεί γνωρίστηκε με την βιεννέζα Άννα Μαρία Κράους την οποία παντρεύτηκε. Έκαναν πολλά παιδιά από τα οποία όλα, εκτός την κόρη Μίνα και το γιο Δημήτριγιε, πέθαναν στην παιδική και στην εφηβική ηλικία (Μιλούτιν, Μίλιτσα, Μπόζινταρ, Βασίλιγιε, οι δύο που δεν είχαν βαπτιστεί, Σάβα, Ρούκα, Αμάλιγια, το Αλεξανδρίνα). Στη Βιέννη συναντήθηκε με τον Σλοβένο λογοκριτή Γέρνεϊ Κόπιταρ με τη βοήθεια και τις συμβουλές του ξεκίνησε τη συλλογή δημοτικών τραγουδιών . Το 1814 στη Βιέννη δημοσίευσε μια συλλογή των δημοτικών τραγουδιών, την οποία αποκάλεσε «Мала простонародна славено-сербска пјеснарица». Την ίδια χρονιά δημοσίευσε το «Писменицу сербскога језика по говору простога народа написану» , η πρώτη γραμματική της Σερβικής γλώσσας στην καθομιλουμένη. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε μια άλλη συλλογή δημοτικών τραγουδιών γνωστή ως το «Народна сербска песнарица».

Λόγω προβλημάτων με τον πρίγκιπα Μίλος Ομπένοβιτς ήταν απαγορευμένο να δημοσιεύσει τα βιβλία του στη Σερβία και για ένα διάστημα και στο αυστριακό κράτος. Ο Βουκ Κάρατζιτς διορίστηκε στις 29 Μαρτίου το 1831 δήμαρχος του Βελιγραδίου[3].

Το 1847 δημοσίευσε στην καθομιλουμένη τα έργα «Рат за српски језик», «Песме», «Горски вијенац» (γραμμένο στα παλιά ορθογραφία) και μετάφραση της Καινής Διαθήκης, αλλά η γλώσσα που γράφει ο Κάρατζιτς αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα μόνο το 1868, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του[4].

Πέθανε στη Βιέννη και τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στο Βελιγράδι στις 12 Οκτωβρίου 1897 όπου με επίσημες τιμές έθαψαν μπροστά από τον καθεδρικό ναό, δίπλα στον Ντοσιντέι Ομπράντοβιτς. Είναι επίτιμος πολίτης της κροατικής πρωτεύουσας, της πόλη του Ζάγκρεμπ

150px-Grave_of_Vuk_Karadzic

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Ωθούμενος από τον Κόπιταρ έγραφε στην εθνική γλώσσα και γραμματική. Το 1814 έκδωσε το «Σερβικό λεξικό» του που περιείχε 26,270 λέξεις που χρησιμοποιούνταν στην ομιλία των ανθρώπων στη Σερβία, Βοϊβοντίνα και Σρεν. Το 1824 έκδωσε το ίδιο βιβλίο με τις ανάλογες διορθώσεις.

Αναθεώρησε ριζικά το αλφάβητο και την ορθογραφία με την αρχή που χρησιμοποι΄θηκε από τον Κάρατζιτς κατά την οποία οι λέξεις γράφονται όπως προφέρονται και κάθε γράμμα αντιπροσωπεύει έναν ήχο. Αφαίρεσε από το παλιό αλφάβητο περιττούς χαρακτήρες, με αυτή την μεταρρύθμιση διαφώνησε η Σερβική Ορθόδοξη εκκλησία η οποία έβλεπε σε αυτά να χάνεται η σύνδεση της παιδείας με την θρησκεία.

Από το σλαβικό αλφάβητο του Κάρατζιτς φυλάσσονται τα ακόλουθα 24 γράμματα::

-{А а}- -{Б б}- -{В в}- -{Г г}- -{Д д}- -{Е е}- -{Ж ж}- -{З з}- -{И и}- -{К к}- -{Л л}- -{М м}- -{Н н}- -{О о}- -{П п}- -{Р р}- -{С с}- -{Т т}- -{У у}- -{Ф ф}- -{Х х}- -{Ц ц}- -{Ч ч}- -{Ш ш}

πρόσθεσαν ένα από το λατινικό αλφάβητο:

– -{Ј ј}-

κι πέντε ακόμα:

-{Љ љ}- -{Њ њ}- -{Ћ ћ}- -{Ђ ђ}- -{Џ џ}-

και:

Ѥ ѥ (је) Ѣ, ѣ (јат) І ї (и) Ы ы(јери, тврдо и) Ѵ ѵ (и) Ѹ ѹ (у) Ѡ ѡ (о) Ѧ ѧ (ен) Я я (ја) Ю ю (ју) Ѿ ѿ (от) Ѭ ѭ (јус) Ѳ ѳ (т) Ѕ ѕ (дз) Щ щ (шч) Ѯ ѯ (кс) Ѱ ѱ (пс) Ъ ъ (тврди полуглас) Ь ь(меки полуглас)

Στη δεύτερη έκδοση του «Σερβικού λεξικού» ο Κάρατζιτς είχε προσθέσει υλικό από την καθομιλούμενη του πληθυσμού του Μαυροβουνίου, Ντουμπρόβνικ, Δαλματίας και Κροατίας. Αυτή η έκδοση εκδόθηκε στη Βιέννη το 1852 και περιείχε 47.427 λέξεις. Συνέχισε την συλλογή λέξεων για την έκδοση τρίτης έκδοσης του λεξικού αλλά δεν πρόλαβε λόγω του θανάτου του. Το λεξικό εκδόθηκε το 1898 από τους Πέρα Τζόρτζεβιτς και Λιούμπομιρ Στογιάνοβιτς .

περισσότερες πληροφορίες για την ζωή του μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ !

Την Δευτέρα πήγα το παιδί σχολείο και όταν γύρισα σπίτι  βρίκα αυτό στο γραμματοκιβώτιο μάς..

ssss

Είδα ότι είναι από Ελλάδα και τρελάθηκα…εγώ δεν είχα ετοιμάσει κάτι τέτοιο..άρα δεν ήμουν εγώ χαχαχα το άνοιξα το διάβασα…και κατάλαβα …οι φίλες μου τα κανόνισαν όλα…Νια Κατερίνα Χριστίνα…αυτές αυτέςς χαχαχα περίμενα να έρθει ο Χριστόφορος…μόλις το είδε πάνω στο δέντρο που το είχα βάλει μου λέει..Μα καλά δεν άφησε δώρο..ένα χαρτί άφησε…Λέω μα δεν είναι πρωτοχρονία ακόμα..διαβασέ το…Το διαβάζουμε..τρελάθηκε..σε ένα σημείο αναφέρει ονόματα των φίλων του και εκεί έπαθε την πλάκα της ζωής του..ένα τεράστιο χαμόγελο μου έσκασε με μιάς και χαρούμενος ότι ο Άγιος Βασίλης τον έχει στην λίστα με τα καλά παιδιά ,περιμένει πως και πως το δώρο του…

2013-12-13 14.13.22

Καλές γιορτές να έχουμε όλοι..αν και εδώ τα Χριστούγεννα αργούν ακόμα…εμείς στο σπίτι μας τα γιορτάζουμε δύο φορές!!Να είμαστε καλά με υγεία!!

Να περάσετε όμορφα και όπως πάντα με βρίσκετε στο mail dejanevi@hotmail.gr αλλά και στο group στο facebook ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ…ΕΔΩ

Να είστε καλά και να περνάτε πάντα καλά!!!

2 σκέψεις σχετικά με το “ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ,ΣΕΡΒΙΑ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s