ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΑΠΟ ΤΟΝ Καστανάρας Α. Δημήτρης

Πρόσφατα έπεσα πάνω σε ένα blog το kastanaras-photography.blogspot.gr το οποίο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και είδα υπέροχες φωτογραφίες αλλά και κείμενο σε ένα οδοιπορικό που έκανε στο Βελιγράδι και αφού ζήτησα την άδεια για να χρησιμοποιήσω το υπέροχο αυτό υλικό,σας το παραθέτω ώστε να δείτε μέσα από τα μάτια ενός επισκέπτη  και όχι τα δικά μου,μιας και πλέον είμαι μόνιμος κάτοιος,την υπέροχη αυτή πόλη που μένω αλλά και άλλα μέρη!!Είμαι σίγουρη ότι θα σας φανεί ενδιαφέρον και θα σας γεννήσει την επιθυμία να επισκεπτέιτε και εσείς την υπέροχη λευκή πόλη!

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΌ ΤΟΝ Καστανάρας Α. Δημήτρης :

Copyright © – Kastanaras A. Dimitris
Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, μετάδοση ή εκμετάλλευση των φωτογραφιών που περιλαμβάνονται στο παρόν για οποιαδήποτε χρήση, προσωπική ή εμπορική, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια μου απαγορεύεται αυστηρά βάση του νόμου 2121/93.

Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες μου χωρίς άδεια.

Copyright © – Kastanaras A. Dimitris

The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited. All rights reserved. Law 2121/93.

Please do not use my photos without permission

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. – TRAVELOGUE IN BEOGRAD.

Είναι  μέσα Μάρτη και η άνοιξη έχει μπει για τα καλά. Όπου και να γυρίσει να κοιτάξει το μάτι σου, βλέπει ανθισμένα δέντρα και ανοιξιάτικα λουλούδια. Από την φύση μου άτομο που δεν τον χωρά ο τόπος, βρήκα ένα τετραήμερο και βάζοντας κάτω τον χάρτη, τις χιλιομετρικές αποστάσεις μα και τα χρήματα που θα χρειαστώ ( οικονομική κρίση  βλέπετε ), ο κύβος ερίφθει για την πρωτεύουσα της Σερβίας το Βελιγράδι! Ετοίμασα για άλλη μια φορά τα φωτογραφικά μου σύνεργα στην τσάντα κι ένα σακίδιο με ρούχα, βενζίνη στο σαραβαλάκι μου και …. Φύγαμε!! Από Λάρισα παίρνω την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και περίπου 35χιλ. πριν φτάσω στην πρωτεύουσα του βορά, στρίβω αριστερά για σύνορα με ΦΥΡΟΜ. Από Λάρισα είναι 800 χιλ. το Βελιγράδι. Μια πρώτη μικρο καθηστέριση από τους φίλους μας της ΦΥΡΟΜ και συνεχίζω μέχρι Σκόπια σε έναν μέτριο δρόμο. Το μόνιμο άγχος μου μέχρι να φτάσω στα σύνορα με τη Σερβία ήταν η ακριβής τήρηση των ορίων ταχύτητας στο δρόμο, γιατί εάν σε σταματήσουν οι αστυνομικοί για υπέρβαση, έστω και για μερικά χιλιόμετρα, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.  Μπαίνοντας στη Σερβία και με κατεύθυνση την πόλη Νις, έκανα μια φανταστική διαδρομή μέσα στα σερβικά βουνά με τον ποταμό Μοράβα να με συντροφεύει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της διαδρομής. Τα τοπία ήταν εξαιρετικά.

DSC_6007

Μόλις πέρασα το ύψος της Νις, ξεκίνησαν οι μεγάλες ευθείες για την πόλη του Βελιγραδίου. Μετά από εννιά ώρες ταξιδιού ( με αρκετές στάσεις ) μπήκα στην Λευκή Πόλη ( αυτό σημαίνει το όνομα Beograd  ).
DSC_3878
Η είσοδος στην πόλη του Βελιγραδίου σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι σε ένα ποδήλατο και ανεβοκατεβαίνεις μικρές και μεγάλες ανηφόρες, βλέποντας από τις πλαγιές μικρών λόφων το βάθος και την έκταση του οικισμού.
DSC_3783
DSC_3754
ο Βελιγράδι το λοιπόν, ιδρύθηκε πριν από περίπου 7.000 χρόνια από τους Κέλτες, συνδέοντας  δύο ποτάμια τον Σάββα και τον Δούναβη,  δύο περιοχές την Πανοννική πεδιάδα με την βαλκανική χερσόνησο αλλά και δύο πολιτισμούς τον δυτικό και τον ανατολικό. Καθώς βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης, το Βελιγράδι αποτελούσε μα και αποτελεί ( δείτε πόλεμος 1999 ) σημείο έλξης για παγκόσμιους κατακτητές. Από το Βελιγράδι σαν κατακτητές πέρασαν οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Σλάβοι, οι Αυστροούγγροι  και οι Τούρκοι. Οι τελευταίοι άφησαν πολύ έντονη την επιρροή τους τόσο στην εμφάνιση της πρωτεύουσας της Σερβίας αλλά και στην νοοτροπία του κόσμου της. Όπως είναι διχοτομημένο με τον πιο ήπιο τρόπο, με δύο μεγάλους ποταμούς, το Βελιγράδι συμβολίζει τα άλλοτε σύνορα δύο κρατών, της Αυστροουγγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
DSC_3767
ο Βελιγράδι κατέχει τα σκήπτρα της περισσότερο βομβαρδισμένης πόλης της Ευρώπης από κάθε άλλη. Αυτό στο θυμίζει ακόμη και σήμερα τα βομβαρδισμένα κτήρια από το 1999.
Αρκετά όμως με την ιστορία του Βελιγραδίου και πιστεύοντας  να μην σας κούρασα και πολύ πάμε για ξενάγηση σ’ αυτή την υπέροχη πόλη.
DSC_3794
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_3842
Τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου του Βελιγραδίου η όπως ονομάζεται Παλιό Βελιγράδι. Μιας και δεν είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη πόλη είπα να την περπατήσω. Τα μέσα μαζικής μετακίνησης είναι τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία και ταξί.
p.txt
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
kjhhg
Έτσι λοιπόν ξεκίνησα από τον βασικό πεζόδρομο ‘’ Ο Δρόμος Του Πρίγκιπα Μιχαήλ ‘’ ( Ulica Knez Mihailova ), που είναι και το εμπορικό κέντρο του Βελιγραδίου και από τους πολύ όμορφους πεζόδρομους της Ευρώπης. Επάνω στον πεζόδρομο βρίσκονται πολλά εντυπωσιακά κτίσματα που χρονολογούνται από το 1870. Στο νούμερο 51 σταμάτησα να πιώ ένα καφεδάκι σε ένα καφέ που το όνομα του είναι Grcka Kraljica ( Ελληνίδα Βασίλισσα ).
mmnjh
Παίρνοντας έναν μικρό κάθετο πεζόδρομο βγήκα στην πλατεία TrgRepublik ( πλατεία της Δημοκρατίας ). Είναι μια από τις πλατείες του κέντρου που εκεί βρίσκονται κάποια από τα διασημότερα κτήρια και αξιοθέατα της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού μουσείου, του εθνικού θεάτρου και του αγάλματος του Πρίγκιπα Μιχαήλ.
p.txt,lkj
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
p.txtmkiu
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
p.txtsss
Η πλατεία διαμορφώθηκε το 1886 ενώ το άγαλμα του πρίγκιπα Μιχαήλ το 1882 από τον Ιταλό γλύπτη EnricoPazzi ( Ενρίκο Πάζι ). Το χέρι του Πρίγκιπα δείχνει προς την Κωνσταντινούπολη, καλώντας τους Τούρκους να φύγουν από την χώρα. Το εθνικό μουσείο ιδρύθηκε το 1844 και διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή με περισσότερα από 400.000 αντικείμενα. Αυτή την στιγμή βρίσκεται προς ανακαίνιση από το 2002.
DSC_3885
Οι δρόμοι έσφυζαν από κόσμο και από νέους ανθρώπους οι οποίοι περπατούσαν χαμογελαστοί, δείχνοντας ότι αυτή η πόλη βρίσκεται σε ρυθμούς ανάπτυξης και αλλαγής. 
DSC_3952
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_3985-2
Βραδάκι και παίρνοντας τον δρόμο για την πλατεία Studentski ( πλατεία φοιτητών ), συνάντησα το Εθνογραφικό Μουσείο.
p.txtsss
Αφού διέσχισα την πλατεία έφτασα στον δρόμο την περίφημη Strahinjica Bana ( Στραχίντσκα Μπάνα ), όπου  αποτελεί πόλο έλξης για τον μποέμ χαρακτήρα της και τα δεκάδες café που την καθιστούν την κορυφαία αυτή τη στιγμή επιλογή για διασκέδαση στην σερβική πρωτεύουσα. Έπιασα μια θέση στο πάντα γεμάτο bistro Pastis (Str. Bana 52b) για καφέ, και αργότερα το βράδυ πήγα λίγο πιο πάνω στο CyπeρMaρket (Supermarket – Visnjiceva 10) για μπύρα Σέρβικη Jelen  και σφηνάκια.
DSC_5479
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_5484
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_5483
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_5564
Πρωί Κυριακής και αφού είπια ένα καφεδάκι στο  Briki ( Μπρίκι ) που το έχει Έλληνας και μάλιστα Λαρισαίος, πήρα τον πεζόδρομο KezMihailova και αφού έφτασα στο τέρμα του,  διέσχισα ένα υπέροχο μεγάλο πάρκο και  βρέθηκα στο Οχυρό του Βελιγραδίου Kalemegdan ( Καλεμεγκντάν ). Σύμβολο της παλιάς πόλης και το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο για τους τουρίστες. Μέσα σ’ αυτό το τεράστιο πάρκο φιλοξενούνται διάφορα μικρά μουσεία , όπως και ο πύργος στον οποίο δολοφονήθηκε ο Ρήγας Φεραίος.
DSC_3945
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_3950
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_3992
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_4056
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_4066
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_4077
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_4108
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_4125
DSC_4151 DSC_4148DSC_4142-2
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_4147DSC_4158DSC_4230DSC_4347DSC_4349DSC_4550
Τα μικρά καλντερίμια οδηγούν στο επίσημο σύμβολο του Βελιγραδίου το άγαλμα Πόμπεντνικ ( νικητής ), το οποίο κυριαρχεί στην περιοχή.
DSC_4266
DSC_4555
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris PhotographyDSC_4591
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Σερβική Ορθόδοξη Μητρόπολη η οποία χτίστηκε το 1837 και είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, το Πατριαρχείο και τη πριγκίπισσα Manor Ljubica.
DSC_4631
DSC_4643DSC_4650DSC_4653DSC_4627

Το πιο χαρακτηριστικό κτίριο του 19ου αιώνα και το παλαιότερο εστιατόριο γνωστό απλά ως «?»-ερωτηματικό, όπου είπα να καθήσω και να απολαύσω μια μπύρα και για φαγητό pljeskavica .

DSC_4677
Δευτέρα 24-3-14 και η βροχή που πέφτει από τα χαράματα, δεν λέει να σταματήσει. Δεν με πτοεί το γεγονός αυτό και ξεκινώ με τα φωτογραφικά μου σύνεργα για μια βροχερή βόλτα.
DSC_5288 DSC_5177
DSC_5235DSC_5291
Για καλή μου τύχη και φτάνοντας στην εκκλησία του Αγ. Μάρκου είχαν επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του 1999. Μια ανατριχίλα  κυρίευσαι όλο μου το κορμί, μιας και μου ήρθαν στο μυαλό όλα αυτά που έγιναν στον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου.
DSC_5038
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_5125
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_5126
DSC_5140
p.txtmlo
p.txtcv
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
p.txtbvp.txtaaa
Έφυγα με ταξί και πήγα κατευθείαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου, όπου υπάρχει και το μνημείο πεσόντων του 1999. Στάθηκα εκεί κάμποση ώρα και κοιτούσα το μνημείο και σκεφτόμουν πόση κακία και πόσα κολοσυμφέροντα  παίζονται στις πλάτες των λαών. Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις τα διάτρητα κτίρια να στέκονται μετά βίας, και γύρω τους η ζωή να συνεχίζεται κανονικά.  Ίσως άλλωστε η διατήρησή της σε αυτή την κατάσταση ήταν ο μόνος τρόπος να θυμούνται οι κάτοικοι της πόλης ότι η ζωή πρέπει να συνεχίσει φυσιολογικά και όχι βίαια.
p.txtsxp.txtqq
p.txtqw
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
p.txtqwe
Φεύγω και πηγαίνω  προς την δεύτερη μεγάλη πλατεία του Βελιγραδίου την ονομαζόμενη Σλάβια, δεν χάνεις τον δρόμο σου γιατί στο βάθος του δρόμου βλέπεις τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στον κόσμο, τον ναό του Αγ. Σάββα.
DSC_5019
Πρίν πάω στον ναό έκανα μια στάση στο Κοινοβούλιο της Σερβίας Narodna skupština Srbije.Το κτίριο του κοινοβουλίου της Σερβίας, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μπροστά από το πάρκο Pioneer’s στην πλατεία Nikola Pašić.
Η βουλή μετακινήθηκε στο κτίριο στις 23 Ιουλίου 2006 ακολουθώντας την διάλυση της κρατικής ένωσης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Πριν την βουλή, το κτίριο στέγαζε την βουλή της Γιουγκοσλαβίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1907 όμως ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πάγωσε την κατασκευή και τα σχέδια χάθηκαν. Με το πέρας του πολέμου όμως ήταν ο γιος του αρχιτέκτονα των πρώτων σχεδίων που συνέχισε την κατασκευή που ολοκληρώθηκε το 1936. Περισσότερα από 100 γραφεία και τέσσερις αίθουσες επιτροπών βρίσκονται στο κτίριο ενώ στο πρώτο όροφο στεγάζεται και μια βιβλιοθήκη 165 τετραγωνικών μέτρων με 60.000 βιβλία.

DSC_4993
DSC_4995
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_5006
DSC_4985
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
DSC_5706
DSC_5700DSC_5722
Εκεί δίπλα συνάντησα, στην γωνία των δρόμων Kralja Milana και Dragoslava Jovanovića, τα Παλιά Ανάκτορα Stari Dvo ( κοντά στην πλατεία Terazije οπού είναι και το εξαιρετικό ξενοδοχείο MOSCBA ) οπού φιλοξενούν το συνεδριακό χώρο της πόλης αλλά και το προεδρικό γραφείο της χώρας.
p.txtz
Το παλιό παλάτι χτίστηκε μεταξύ του 1882 και 1884, σύμφωνα με τα σχέδια του Aleksandar Bugarski με ακαδημαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα.
p.txtzz
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
p.txtzzz
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography p.txt
Μετά από την όχι και τόσο σύντομη στάση, ξεκήνησα για τον ναό του Αγ. Σάββα.  Λέγεται ότι χρήστηκε στο σημείο όπου θάφτηκε ο Αγ. Σάββας που ήταν ο ιδρυτής της Σέρβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1935 και ακόμη το εσωτερικό του πολύ μεγάλου αυτού ναού δεν έχει τελειώσει.
p.txta
p.txtaaa
p.txtaaaa
p.txtb
Τελευταίο μου βράδυ στο πανέμορφο Βελιγράδι και παραλίγο να ξεχάσω να πάω σ’ ένα από τα αγαπημένα μέρη των κατοίκων , και όχι μόνο, στην Skadarlija ( Σκαρντάλια ). Ένας πανέμορφος πλακόστρωτος πεζόδρομος όπου αριστερά και δεξιά του υπάρχουν πολλά μπιστρό, εστιατόρια, μπαράκια και οι ξακουστές καφάνες, όπου οι καφανίστες πίνουν, όπως λένε, μόνο όσο είναι στην καφάνα και αυτή είναι η διαφορά τους από τους απλούς μεθύστακες
p.txtbb
p.txtbbb
p.txtc
p.txtcc
p.txtccc
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
p.txtcccc
p.txtd
‘’Η σερβική πρωτεύουσα ήταν και παραμένει σταυροδρόμι ανθρώπων και πολιτισμών. Γι’ αυτό και δεν χάνει ποτέ την ατίθαση -και ταυτόχρονα φιλόξενη- ψυχή της .
Είναι όλοι εκείνοι που παθιασμένα καταπίνουν κάθε νέο και κάθε φασαρία. Είναι όλοι εκείνοι που δεν είναι αδρανείς τεμπέληδες σε αυτό το καλντερίμι… Ποίηση της ταχύτητας, της εκτόνωσης και του ηλεκτρισμού… με τον βόμβο της μηχανής’’.
Με αυτόν τον τρόπο περιέγραφε ο γνωστός Κροάτης ποιητής Τιν Ούγιεβιτς το φουτουριστικό Βελιγράδι του 1920.Σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα και με περίπου 3 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους, η σερβική πρωτεύουσα διατηρεί την ίδια ατίθαση ψυχή.

p.txtddp.txtddd
Δεκαπέντε χρόνια είχα να πάω, από εκείνον τον καταραμένο πόλεμο, και πραγματικά οι μέρες που είχα στην διάθεσή μου δεν μου έφτασαν και πιστεύω ότι σε κανέναν που πάει δεν τον φτάνουν μα και δεν πρόκειται να πει πως την βαρέθηκε αυτή την πόλη.
p.txtdddd
p.txte
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
p.txteep.txteee
p.txteeeep.txtf
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
p.txtff
p.txtfff
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
p.txtg
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
Βελιγραδι 2014 - 03 - 22 εως 25.
p.txtggg
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
p.txtgggg
p.txth
Copyright © – Kastanaras A. Dimitris Photography
Πραγματικά μια υπέροχη φωτογράφιση που απεικονίζει ακριβώς όλα όσα βλέπεις στο Βελιγράδι και με τα χρώματα ζωντανά,έτσι ακριβώς όπως είναι!!Μπορώ να πω ότι ενθουσιάστικα όταν είδα τις φωτογραφίες και για αυτό και θέλησα αμέσως να ζητήσω την άδεια για να μπορώ να τις χρησιμοποιήσω και να δείτε και εσείς και όσοι μένετε εδώ αλλά και όσοι θέλετε να έρθετε η έχετε έρθει κάποια στιγμή,την όμορφη αυτή πόλη!Ναι είναι εκπληκτικό το Βελιγράδι,και όπως είπε και η φίλη μου η Μαρία,κάθε μέρα με εκπλήσσει ευχάριστα όλο και περισσότερο!!
Βρείτε μας στο facebook και στο γκρουπ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ .. ΕΔΩ αλλά και στο mail dejanevi@hotmail.gr
Nα είστε καλά και να περνάτε πάντα καλά!

2 σκέψεις σχετικά με το “ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΑΠΟ ΤΟΝ Καστανάρας Α. Δημήτρης

  1. Παράθεμα: ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ | Βelgrade-Serbia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s