ΠΛΗΜΜΥΡΑ ,ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ!!

1510361_10154323225950001_881425606746507867_n

 

Το έχω πεί πως τον τελευταίο καιρό μόνο Άνοιξη δεν έχουμε.Βροχή ,συννεφία,κρύο,δεν ξέρεις τι να φορέσεις!!Αυτό όμως που ξεκίνησε από προχθές το βράδυ ,δεν το περίμενε κανείς μας πραγματικά!

 

Ξεκίνησε να βρέχει..οκ τον τελευταίο καιρό μουλιάσαμε..όμως η βροχή δεν σταμάτησε καθόλου όλη νύχτα,σε συνδιασμό με δυνατό αέρα.Το πρωί που ξυπνήσαμε,το κρύο ,η βροχή και ο αέρας συνεχιζόντουσταν!Πήγα τον γιό μου σχολείο,αν και μέχρι  να φτάσουμε το αυτοκίνη ,είχαμε ήδη γίνει μούσκεμα….Το απόγευμα πήγα να τον πάρω και να τα πάω στην γιαγιά τους για να πάω για τα μαθήματά μου…έβρεχε ακόμα.Και δεν μιλάω για μια απλή βροχούλα ,αλλά για ασταμάτητη βροχή με χοτνρές ψιχάλες!!

 

Βάζω τα παιδιά στο αυτοκίνητο και πάμε στο σπίτι της γιαγιάς.Βλέπω έξω από την πολυκατοικία,μια γυναίκα να έχει μείνει με το αυτοκίνητο και να έχει βγεί στην βροχή να το σπρώξει ώστε να το βάλει στην άκρη να μπορούμε να περνάμε..Προσπαθούσε η γυναίκα με πολύ κόπο και από πίσω της ήδη είχε ένα αυτοκίνητο να περιμένει χωρίς να προσφέρει ο οδηγός ή η οδηγός να την βοηθήσει…Ανοίγω το παράθυρο..να βοηθήσω?Την ρωτάω…μου λέει εντάξει εδώ στην άκρη θα το αφήσω και θα περιμένω να έρθει βοήθεια!Πάω λίγο πιο πέρα να βρώ να παρκάρω και βλέπω πως έχει γεμίσει ο δρόμος νερά…θα πέρασε μέσα από τα νερά σκέφτηκα.Γιάτι ενώ φαινόνται σαν μια απλή λιμνούλα με νερό,στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο βαθιά από ότι νομίζουμε!

10259955_10154324259080001_3157567735955573314_n

 

Αμέσως σκέφτηκα πως αν συνεχίσει να βρέχει έτσι θα γίνει πραγματικά χαμός.Βγάζω τα παιδιά και ξανα πάω στην γυναίκα να δω αν είναι όλα εντάξει!!Καθόταν μέσα στο αυτοκίνητο ,δεν ήξερε τι έχει γίνει δεν πρόλαβε όπως λέει να μπεί μέσα στο νερό γύρισε πίσω αλλά το αμάξι κάτι έπαθε!Ανέβασα τα παιδιά επάνω και έφυγα πάλι για το σπίτι μου ,ώστε να πάρω τα πράγματά μου και να πάω στο μάθημα…

Ο ένας ο χώρος που δουλεύω είναι αρκετά κοντά στο σπίτι μου και πάντα πηγαίνω με τα πόδια.Και να ήθελα να πάω με το αυτοκίνητο δεν έχει και κάπου να το σταθμεύσεις ,οπότε η καλύτερη λύση είναι με τα πόδια!

 

Ξεκινάω και με το που περνάω το φανάρι αντικρίζω το εξής θέαμα…

10382650_10154324529900001_618412134124077895_n

 

Ένα αυτοκίνητο ήδη είχε μείνει μέσα στα νερά καθώς υποτίμησε την στάθμη του νερού..Ένας πιο γενναίος αποφάσισε να το διασχίσει με τα πόδια ενώ το νερό του έφτανε μέχρι το γόνατο..Ο αέρας συνέχιζε να φυσά και δεν νομίζω το να περάσεις μέσα από τον τεράστιο λάκο είναι μια καλή ιδέα,όχι μόνο για την πιθανότητα να βραχείς,αλλά γιατί πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να παρασυρθεί από τα νερά!

 

Τηλεφώνησα στην αίθουσα που δουλεύω να τους πω ότι έχουν κλείσει οι δρόμοι και δεν λειτουργούν ούτε τα λεωφορεία ούτε τίποτα ώστε να μπορώ να φτάσω στον προορισμό μου..και πραγματικά δεν νομίζω ότι κανείς θα μπορούσε…Δυστυχώς επέμενε να πάω και μου είπε κάποια άλλη διαδρομή που θα μπορούσα να ακολουθήσω!!Ξεκίνησα με την βροχή να μην με έχει αφήσει σε ησυχία,με λακούβες παντού,μικρότερες μεν αλλά γεμάτες νερό,με αυτοκίνητα να περνούν από δίπλα μου ,γρήγορα  και να με καταβρέχουν με το νερό και εγώ πλέον να μην προσπαθώ να προστατευτώ από το νερό καθώς δεν υπήρχε πλέον κανέναν νόημα.Παντού νερό!Φτάνοντας μετά από κόπο στον δρόμο που ήθελα διαπιστώνω πως δεν λειτουργεί ούτε το τράμ ,οπότε συνεχίζω να περπατάω ,με τις μπότες μου γεμάτες νερό ,ούτε για ψάρεμα να πήγαινα…’Εφτασα στην αίθουσα και έσταζα…όχι μόνο ότι φορούσα αλλά και ότι βρισκόταν μέσα στην τσάντα μου είχε βραχεί!!Μου δάνισαν μια φόρμα,κάλτσες ,μπλούζα για να κάνω το μάθημα μου(είχαν καταφέρει να έρθουν 3 γυναίκες που κατά πάσα πιθανότητα μένουν κοντά).Και τώρα πως θα γυρίσω πίσω?

 

Έφτασα μέχρι την στάση του λεωφορείου το οποίο είχε αλλάξει διαδρομή και δεν ήρθε ενώ περιμέναμε αρκετή ώρα…έψαξα να βρώ την επόμενη στάση ελπίζοντας ότι θα σταθώ τυχερή και θα έχει τουλάχιστον σκέπαστρο να σταματήσω λίγο να βρέχομαι…την ώρα που έφτασα ήρθε και το επόμενο λεωφορείο ,για καλή μου τύχη,και μπήκα μέσα με ανακούφιση…γινότανε χαμός και ήμασταν όλοι μούσκεμα…γύρισα σπίτι άπλωσα όλα τα ρούχα και μπήκα να κάνω ένα ζεστό μπάνιο,όπου λόγο του ότι είχα κρυώσει δεν καταλάβαινα κάν ότι είναι ζεστό!Το επόμενο μάθημα ακυρώθηκε φυσικά και δεν ξέρω τι θα γίνει σήμερα..

Όλη νύχτα πάλι δεν σταμάτησε να φυσάει και να βρέχει…αρκετά συχνά ακούω τις σειρήνες από τα περιπολικά και τα πυροσβεστικά που τρέχουν παντού να βοηθήσουν κόσμο ,αυτοκίνητα κλπ.Μαγαζιά έχουν υποστεί ζημιές όπως σπάσιμο παραθύρων,πόρτας,πλημμύρες,όπως φυσικά και πολλά σπίτια..Μέχρι το Σαββάτο λέει έτσι θα πάμε και θέλω να δω το μέγεθος της ζημιάς…Τα σχολεία είναι κλειστά και θα ανοίξουν πάλι την Δευτέρα …

 

Δείτε φωτογραφίες αλλά και τι λένε τα τοπικά εδώ μέσα ενημέρωσεις :

16650120295373ea2ed6b62703057701_orig

ΠΗΓΗ Β92:

Την πιο  κρίσιμη κατάσταση λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων έχουν οι περιοχές  Kolubara και Mačvanski ,πυροσβέστες και ομάδες διάσωσης απεγκλώβισαν  59 άτομα , συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου  και τα εννιά παιδιά.

BnoXopKIMAAtuhP(φω/φια από το Blic)

 

Σε εκτακτη κατάσταση βρίσκονται οι περιοχές ,Βάλιεβ,Σάμπατς,Λούτσαν,Μιονίτσι,Λόνζιτσα,Ζαιετσαρ,Οσετσινα,Κοτσέλιεβι,Λαικοβατς και πολλές άλλες περιοχές…

 

Στην περιοχη της Σερβίας έχουν πλημμυρίσει 287 κατοικίες..

Bnp972HCAAA3Kmh(φ.φια από Blic)

 

344 πυροσβέστες,76 οχήματα,31 ανλίες και 10 σκάφη  έχουν σταλθεί για να βοηθήσουν την κατάσταση.Από τα κεντρικά γραφεία ήρθε ανακοίνωση χθές ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά για την Πέμπτη και την Παρασκευή(πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση)ενώ στο Βάλιεβο δεν θα λειτουργήσουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία.Τα παιδιά στην πόλη Λιγκ ήταν μακρυά όταν το νερό ξεχύλισε τόσο που γέμισε τα σπίτια τους και εκεί αλλά και στην Οσετσινα τα σχολεία δεν θα λειτουργούν για δύο ημέρες.

 

BnpsyIbIUAAvpoJ(φω/φια από Blic)

Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Ιμπάρ , από Gornji Milanovac στο Βελιγράδι , σταμάτησε τις 19:30 λόγω κατολισθήσεων στη γέφυρα Λούκιτς.Λίγα δρόμοι εξαιτίας της καταιγίδας έκλεισαν και η κίνηση είναι πραγματοποιείται από εναλλακτικές διαδρομές . Στους  οδηγούς  συνιστάται προσοχή.
«Το πιο σημαντικό πράγμα που δεν έχει ζωή σε κίνδυνο «

BnpxD3uCUAAV14-(φω/φια από Blic)

 

Στη Σερβία σήμερα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος , αρκετό κρύο και   βροχές μεαταιγίδες ,   σύμφωνα με την υδρομετεωρολογικών Υπηρεσία της Σερβίας .

BnqDbhOCUAA8n4l(φω.φια από Blic)

Θερμοκρασίες το πρωί θα είναι μεταξύ έξι και 10 και ργότερα θα κυμανθεί από τις εννέα έως 13 βαθμούς .

Το ινστιντούτο των υδρομετεωρολογικών  αναφέρει ότι σήμερα και αύριο στη Σερβία πέσει ένα μεγάλο μέρος της βροχής στα περισσότερα μέρη 20-50 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο ανά 24 ώρες , στη δυτική Σερβία , και πολλά άλλα.

BnqL48kCUAE3YDq(φω/φια από Blic)

Στα βόρεια και στα βουνά αναμένονται ισχυρές , ενίοτε θυελλώδη βορειοδυτικο’ι  άνεμοι . Την Πέμπτη στα υψηλότερες βουνά θα έχει κάποια χιονοκάλυψη αλλά και χιονοθύελλες .

BnqLcFZCEAAB-B4(φω/φια από Blic)

» Θα κάνουμε τα πάντα από το χέρι μας , αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα ,πολλοί είναι οι  άνθρωποι που ασχολούνται με την πλημμύρα », είπε σε μια δήλωση για το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug .

Ίλιτς τόνισε ότι θα πρέπει να υπομείνουν , με δεδομένο το γεγονός ότι η βροχή θα πέσει απόψε και αύριο . Είπε ότι ήταν σημαντικό για τους ανθρώπους να παραμείνουν ήρεμοι και να μην πανικοβληθείτε , να εκκενώσει τα παιδιά , τους ηλικιωμένους .

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό, τι μπορεί μετά την παύση της βροχής για να βοηθήσει , αλλά είναι προς το παρόν απαραίτητο να μην υπάρχουν θύματα και να σώσουν τις ιδιοκτησίες του κόσμου.», επανέλαβε ο υπουργός .

 

 

Ελπίζω να τελείωσει όλο αυτό με τις λιγότερο δυνατόν ζημιές….και να γυρίσει ο καιρός σε κανονικά για την εποχή επίπεδα..

 

Να είστε καλά και να περνάτε πάντα καλά!

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s