ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ!

1609927_628593483882975_7523285217404552310_n

 

 

Τριήμερο πένθος για την Σερβία οι 21,22 και 23 Μαιου 2014 για τα θύματα της καταστροφικής πλημμύρας αλλά και για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα.Σύνολο λένε για 20 θανάτους αλλά είναι σίγουρα περισσότεροι..Αρκετοί αγνοούμενοι καθώς και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα βρούμε όταν φύγει όλο το νερό και επίσης δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν τελικά ο Δούναβης υπερχειλίσει ..κάτι που φοβόμαστε καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές ,σαν να μην φτάνουν αυτές που ήδη έχουν γίνει.Δεν νομίζω πως θα μάθουμε ποτέ τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους,όμως ο Μαιος του 2014 θα μείνει σίγουρα χαραγμένος στην μνήμη μας.Αυτή η χώρα για κάποιο λόγο δεν θα σταματήσει να περνάει δυσκολίες που όμως αντιμετωπίζει με το κεφάλι ψηλά!

 

Από την πρώτη κιόλας στιγμή όλοι έτρεξαν να βοηθήσουν με ότι μπορούσαν.Άντρες μπήκαν σε λεωφορεία και πήγαν σε περιοχές που χρειάζονταν μεγάλη βοήθεια ,ενώ χιλιάδες κόσμος πήγε εθελοντικά να βοηθήσει στα κέντρα που μαζεύουν τους απεγλωβισμένους.Πράγματα ,χρήματα ,ρούχα και ότι άλλη βοήθεια μπορούν προσφέρουν,από το υστέρημα τους…

Οι καταστροφές όμως είναι τεράστιες και για να μπορέσει όχι να το ξεπεράσει αλλά να καταφέρει να σταθεί η χώρα και πάλι στα πόδια της ,θέλει μεγάλη βοήθεια και από παντού.Σε πολλές χώρες ο κόσμος οργανώνει συλλογή προιόντων ώστε να τα στείλει στην Σερβία.Απλός κόσμος κινητοποιήθηκε άμεσα και από μόνοι τους πράγμα αρκετά συγκινητικό αν σκεφτείς την λιγοστή ενημέρωση που έχουν για το πως είναι τα πράγματα εδώ.

 

Το υπουργείο υγείας δημοσίευσε οδηγίες προς τους πλημμυροπαθείς και τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις…Διαβάστε παρακάτω να δείτε αναλυτικά τι είπαν:

 

Το Υπουργείο Υγείας έχει ανοίξει μια ειδική τηλεφωνική γραμμή 0800-222-333 για οδηγίες σχετικά με το χειρισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης , κατά τη διάρκεια και μετά από μια πλημμύρα . Επιπλέον , μια δωρεάν κλήση στο 0800-222-333 χρήστες θα λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τον καθαρισμό , οδηγίες για το πώς να ασχοληθεί με τα τρόφιμα , την παρασκευή τροφίμων και η προσωπική υγιεινή , καθώς και συμβουλές για την επαγγελματική και ιατρική βοήθεια .

 

 ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

• Αποφεύγετε να περπατάτε μέσα από πλημμυρίσμένα  νεά  ή μπάινετε μέσα σε κτίρια τα οποία δεν είναι ασφαλή , λόγω του ότι υπάρχουν κίνδυνοι όπως τρύπες η νερό που ρέει.

 

• Ακούστε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών όσον αφορά την εκκένωση . Εάν έχετε ενημερωθεί για να αφήσετε το σπίτι σας , τότε πάρτε  – φορητά , προσωπικά αντικείμενα μαζί σας , σε μια ισχυρή , αδιάβροχη τσάντα .

 

• Αν διαταχθεί εκκένωση , μεταφερθείτε σε ασφαλή τοποθεσία με τα απαραίτητα πράγματα και , και αν είναι δυνατόν να έχετε μέσα για να ενημερωνεστε,όπως ραδιόφωνο η τηλεόραση.

 

•Αν είστε πάνω σε κάποιο δέντρο ,η πάνω σε κάποιο κτίριο,μείνετε εκεί και μην μπέιτε στο νερό μέχρινα έρθουν οι διασώστες.

 

• Μην επιχειρήσετε να διασώσει τα κατοικίδια ζώα ή άλλα ζώα , αν δεν είναι ασφαλές .

 

• Μην μείνετε σε πλημμυρισμένο αυτοκίνητο και να αποφεύγουν την οδήγηση μέσα από τις πλημμύρες . Το αυτοκίνητο επιπλέει στο νερό βάθους 30 cm ή περισσότερο, δεν μπορείτε να ελέγξετε .

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

• Μην επιστρέψουν στο σπίτι σας  έως ότου σας πουν να επιστρέψουν ασφαλείς .

• Κρατήστε τα παιδιά μακριά από χλοώδεις περιοχές που πλημμύρισαν για μια εβδομάδα από την ημερομηνία ανάκλησης του νερού .

• Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική μηχανή ή ένα εργαλείο , ενώ στέκεται στο νερό .

• Πριν ξεκινήσετε την επαναχρησιμοποίηση συσκευών με  φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια , ας τα κοιτάξει πρώτα κάποιος ειδικός.

• Θέρμανση και καλός αερισμός θα βοηθήσει να στεγνώσει το σπίτι. . Αφήστε τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά όποτε αυτό είναι δυνατό.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ

• Εάν το σπίτι σας πλημμύρισε και ήταν κλειστό για αρκετές ημέρες , είναι πιθανό να έχει μολυνθεί  με μούχλα . Σε αρχική μορφή η μούχλα στα κτίρια μπορεί να αφαιρεθεί με ζεστό νερό αλλά η μούχλα που επιμένει ,χρειάζεται να καθαριστεί από τους ειδικούς.

 

• Κατά τον καθαρισμό , να φοράτε αδιάβροχα γάντια και μπότες από καουτσούκ , και εάν κατά τη διάρκεια του καθαρισμού υπάρχει περίπτωση να σας βρέξει το νερό τότε είναι καλύτερα να φορτάτε αν είναι δυνατόν ποδιά ,γυαλία και μάσκα στο πρόσωπο.

• Κατά τον καθαρισμό , μην αναμιγνύετε χλωρίνη και απορρυπαντικά , λόγω του κινδύνου επικίνδυνες αναθυμιάσεις.

• Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με τα μολυσμένα παιχνίδια . Τα παιχνίδια πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό(στους 60 βαθμούς)και απορυπαντικό.

• Καθαρίστε όλες τις συσκευές κουζίνας και τα στοιχεία των ντουλάπια της κουζίνας που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό από τις πλημμύρες .

• Πλύνετε όλα τα ρούχα μολυσμένα λύματα ( απόβλητα) νερό χωριστά σε ζεστό νερό ( 60 ° C ) με απορρυπαντικό .

 

Οδηγίες σχετικά με τα τρόφιμα, την παρασκευή τροφίμων και προσωπική υγιεινή

 

Πάντα να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά από κάθε καθαρισμό και πάντα πριν το φαγητό ή πριν από την προετοιμασία του φαγητού.

Εάν έχετε έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό ή έδαφος, κάντε  ένα μπάνιο  ή ντους και καθαρίστε την πληγή (αν υπάρχει), ρούχα και προσωπικά αντικείμενα.

 

Μην θεωρήσετε  ότι το πόσιμο νερό δεν είναι μολυσμένα. Μέχρι να πάρετε μια διαφορετική κοινοποίηση από τις αρμόδιες αρχές, βράστε ήκάντε χλωρίωση του πόσιμου νερού.


Να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις κατά την προετοιμασία των τοπικών πηγών τροφίμων που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε μόλυνση κατά τη διάρκεια της πλημμύρας. Αυτό περιλαμβάνει το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ(το site μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ)

red_cross_horizontal

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση για βοήθεια προκειμένου να στηρίξει με είδη πρώτης ανάγκης τους πλημμυροπαθείς κατοίκους της Σερβίας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, προκαλώντας μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει έρθει ήδη σε επαφή τόσο με την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα όσο και με το Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης για τη συγκέντρωση ειδών α’ ανάγκης (ρουχισμού για ενήλικες και παιδιά, στρωμάτων, κλινοσκεπασμάτων, πτυσσόμενων κρεβατιών, ειδών προσωπικής υγιεινής, απολυμαντικών προϊόντων, κ.α.).

Τα παραπάνω είδη θα συγκεντρώνονται στην Κεντρική Αποθήκη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (δ/νση: Aστρους 111-113 Κολωνός, τηλ. 210 5147300, 6937790171, πρόσωπο επαφής: Καμπουροπούλου Νάταλι).

Επίσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι πολίτες που επιθυμούν μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά, καταθέτοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στον ακόλουθο τραπεζικό λογαριασμό της ALPHA BANK 112 00 2002 021470, που έχει ανοίξει για τον σκοπό αυτό η Πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή σας στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ζωντανό το αίσθημα αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σκληρά από τη φυσική καταστροφή.

 

Δυστυχώς από τέτοια καταστροφή δεν γλίτωσαν ούτε τα ζώα…

10277878_644776872279074_3898742506941432067_n

Ειδήσεις του ΜEGA τουλάχιστον αυτή την φορά το ρεπορτάζ ήταν μεγαλύτερο από την προηγούμενη φορά…

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=27384&subid=2&pubid=33507777

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s