Χριστούγεννα 2017 μέρος Α΄

IMG_0851

Καλή Χρονιά  !! Srecna Nova Godina !!

Αν και φέτος λόγω εργασίας οι πιθανότητες να κάνουμε το καθιερωμένο μας ταξίδι για τις γιορτές στο Βελιγράδι να μην γινόταν , τελικά , έστω και για λίγο αποφασίσαμε να το κάνουμε!

Το πλάνο είχε ως εξής : Αναχώρηση Παρασκευή βράδυ , γύρω στις 20:00 και επιστροφή Τετάρτη πρωί (αναχώρηση Τρίτη βράδυ ).

Τα είχαμε ετοιμάσει όλα , βαλίτσες , φαγητά για τον δρόμο ( είναι και πολλές ώρες ) διαβατήρια , το διαβατήριο του σκύλου( εάν έχετε σκυλάκι και θέλετε να το πάρετε μαζί σας γενικοί κανόνες για τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν ως εξής : Το σκυλάκια σας θα πρέπει να έχει  chip το οποίο δηλώνετε στο δήμο και φυσικά να έχει διαβατήριο και το εμβόλιο της λύσσας το οποίο να έχει γίνει  τουλάχιστον  40 ημέρες πριν το ταξίδι σας. Λίγο πριν φύγετε καλό είναι να περάσετε από τον κτηνίατρο σας σε περίπτωση που χρειάζεται τίποτε άλλο , για παράδειγμα ίσως χρειάζεται να  λάβει ακόμα μια φορά το χάπι για τα σκουλήκια και να γραφτεί στο διαβατήριο του. Χρειάζεστε επίσης να έχετε μαζί στο ταξίδι το ειδικό κουτί μεταφοράς σκύλων . Ειδικά εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο )

Αφού τελείωσα από το μάθημα που είχα στο γυμναστήριο , ξεκινήσαμε…στο διάστημα όσο έλειπα στην δουλεία , οι γονείς μου τρομοκρατημένοι μας έπαιρναν τηλέφωνο να μας πούνε πως ο δρόμος είναι κλειστός από τα χιόνια , πως γίνεται χαμός από ότι λέγανε στα ΜΜΕ και γενικά ένας κακός χαμός.

Πήγαμε μέχρι το αστυνομικό τμήμα της περιοχής καθώς στο τηλέφωνο δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με την τροχαία Θήβας ή της Λαμίας. Εκεί μας είπαν πως ο δρόμος ήταν ανοιχτός , απαγόρευση είχαν βγάλει μόνο για νταλίκες  και να συνεχίσω τα τηλέφωνα στην τροχαία κάποια στιγμή θα απαντήσουν .

Αποφασίσαμε να κάνουμε το ταξίδι , ή τώρα ή του χρόνου πάλι καθώς δεν έχουμε άλλες μέρες ώστε να μπορέσουμε να λείψουμε .

Μέχρι τα διόδια της Θήβας όλα καλά. Συναντήσαμε σε κάποιες εξόδους την τροχαία που απαγόρευε την είσοδο στις νταλίκες , αλλά μόνο αυτό , επίσης κανένα ίχνος από χιόνι !

Και με το που περνάμε τα διόδια και λέμε οκ μια χαρά είμαστε , λίγα μέτρα πιο κάτω βλέπουμε εκτός από πάρα πολλές νταλίκες , μια τεράστια ουρά από αυτοκίνητα !! Ευτυχώς που είχα κατεβάσεις ταινίες από το Netflix στο κινητό , αλλιώς το τρίωρο που περάσαμε εκεί , δεν θα πέρναγε εύκολα ! Τα παιδιά κοιμήθηκαν ευτυχώς ενώ εμείς περιμέναμε αρκετά , ακούνητοι στην αριστερή λωρίδα , ενώ δεξιά ήταν νταλίκες. Ναι πάρα πολλές νταλίκες που δεν ξέρω πως μπήκαν ενώ υπήρχε απαγόρευση ..Το βασικό , χιόνι έβλεπες δεξιά και αριστερά κάποια χιλιοστά (καθόλου στον δρόμο ) τόσο λίγο που ήταν για γέλια )Από την Θήβα ως και την Λαμία η κίνηση τεράστια .. δεν υπήρχε διπλωμένη νταλίκα αυτό είχε γίνει ώρες πριν , ήταν απλά για εμένα κακή διαχείριση της κατάστασης . Δυστυχώς ποτέ σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει σωστή αντιμετώπιση . Επίσης αναρωτιέμαι  , πόσοι βάζουν στο αμάξι τους χειμερινά λάστιχα  και πόσοι πάντα έχουν αλυσίδες μαζί ;

Τα επόμενα 4 διόδια ήταν ελεύθερα χωρίς πληρωμή εξαιτίας της κατάστασης και μετά πληρώναμε κανονικά . Φτάσαμε επιτέλους Εύζωνες για τον πρώτο έλεγχο .Γενικά ποτέ δεν έχουμε θέμα είτε Εύζωνες , είτε στα σύνορα της Π.Γ.Δ.Τ.Μ.  όπου περνάμε αρκετά γρήγορα  ενώ πάντα με το που περνάμε , γεμίζουμε πάλι με βενζίνα καθώς είναι πάρα πολύ οικονομικά . Οποίοι περνάτε συχνά από εκεί , σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τα πολλαπλά καζίνο με ελληνικά γράμματα εφόσον προορίζονται για Έλληνες  , που βρίσκονται αμέσως μόλις περάσεις τα σύνορα .

Φέτος παρατήρησα πως ο εθνικός δρόμος σε αρκετά σημεία είναι καινούργιος , τα διόδια αυξήθηκαν νομίζω 3 πληρώνεις αντί για 2 που ήταν πέρσι . Σε κάθε διόδια στην Π.Γ.Δ.Τ.Μ. πληρώνεις 1,50ευρω . Μπορείς να πληρώσεις κανονικά με ευρώ αλλά μόνο με κέρματα των 0,50 1,00 και 2,00 ευρώ . Χρειάζεσαι γύρω στις 2 με 2μιση ώρες να διασχίσεις την χώρα .

Τα ξημερώματα επιτέλους φτάσαμε στα σύνορα της Σερβίας .Νιώθεις μια ανακούφιση ενώ στην πραγματικότητα έχεις άλλο τόσο δρόμο ! Τουλάχιστον όμως ξέρεις πως είσαι μέσα στην χώρα οπότε ανυπομονείς να φτάσεις .

Ο δρόμος εκεί δεν είναι και στα καλύτερα του…εκεί γύρω στον ποταμό από τα Gevgelija και μετά και στο αγαπημένο μου predejane , είναι στενός , παλιός , και σχεδόν πάντα καταχνιά  και ομίχλη που δυσκολεύεσαι να δεις. Αν και ετοιμάζουν την νέα εθνική , όπου σίγουρα θα είναι πολύ όμορφα και άνετα όπως έχουν φτιάξει τα τούνελ στα Τέμπη , έχουν ακόμα καιρό μέχρι να τελειώσει .

Γενικά μετά ο δρόμος είναι πολύ καλός και άνετος , και απλά περνάμε την ώρα μας ψάχνοντας για ταμπέλες που λένε Βελιγράδι ώστε να δούμε πόσα χιλιόμετρα μας έχουν απομείνει . Ξαφνικά τα παιδιά μου είχαν την υπέροχη ιδέα  να μετατρέπουν το πόση ώρα είχαμε ακόμα σε δευτερόλεπτα και να μετράνε και κάθε φορά που είχαμε νέα ταμπέλα ξανά από την αρχή….για κάντε το σκηνικό στο μυαλό σας !! Απλά δε το αντέχεις ..μετά από περίπου μια ώρα τους είπα να σταματήσουν ,είχαν κουραστεί από το μέτρημα και έπεσαν για ύπνο, μέχρι που μπήκαμε Βελιγράδι και δεν το είχαν καταλάβει .

Και στην Σερβία αυξήσαν τα διόδια .Μέχρι πέρσι βγάζαμε μια κάρτα κάπου κοντά στο Νις την οποία έδινες πίσω στο Βελιγράδι και πλήρωνες το ποσό (κάπου 800 δηνάρια ) τώρα βάλανε ακόμα 3 η 4 αλλά σε σύνολο το ποσό που πληρώνεις δεν είναι τόσο μεγάλο και χαλάλι τους για τον δρόμο που παρέχουν .Γιατί οκ ναι μεν στην Ελλάδα έφτιαξαν πολύ ωραίο δρόμο…αλλά είναι πολλά τα διόδια βρε παιδιά !! (θα γράψω στο ποστ της επιστροφής για αυτό )

Σπίτι μας φτάσαμε κάπου 13:00 το μεσημέρι , μαζί με όλη αυτή την καθυστέρηση  στην Θήβα , στάσεις για ξεκούραση και εναλλάξ οδήγηση , μας πήρε περισσότερες ώρες από ότι συνήθως  και το να ταξιδεύεις βράδυ είναι τόσο μα τόσο δύσκολο ,όσο και να κοιμάσαι δεν φτάνει … αλλάζαμε συχνά και οδηγούσαμε και οι δύο αλλά και πάλι ..δεν είχαμε βέβαια επιλογή να ώστε ν φύγουμε ημέρα αλλά σε όποιον μπορεί ημέρα μην πάτε βράδυ , εκτός και εάν κάνετε διανυκτέρευση κάπου .Πέρσι δηλαδή  αν και δεν φύγαμε  βράδυ , είχαμε μείνει σε κατι φίλους και συνεχίσαμε την επόμενη , ήταν αρκετά πιο εύκολο…

Φτάσαμε σπίτι μας περίμεναν πώς και πώς με υπέροχες Σερβικές σπεσιαλιτέ που μας είχαν λείψει και επίσημα ξεκίνησαν οι διακοπές μας……

Τέλος πρώτου μέρους

Να είστε καλά και να περνάτε πάντα καλά !

2 σκέψεις σχετικά με το “Χριστούγεννα 2017 μέρος Α΄

  1. Με ταξιδέψατε, έστω και από το γραφείο μου! Έχω πολλά χρόνια να πάω Βελιγράδι και μου έχει λείψει! Αισθάνθηκα σαν αν ταξίδευα και εγώ μαζί σας! Να είστε καλά και να περάσετε υπέροχα! Περιμένω με αγωνία και το 2ο μέρος, ακόμα πιο πλούσιο σε περιγραφές! Καλή χρονιά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s